Kulturvanstern_logo
START OM OSS AKTUELLT TIDIGARE FILMER KONTAKT PRESS

Söndagen den 17:e mars klockan 16:00 - 20:00 på Nefertiti.

Kulturvänstern och Jazzklubben Nefertiti arrangerar en stödgala för Palestina i samarbete med Frihetsteaterns vänner och ABF Göteborg. Intäkterna går till Palestinagruppernas akutinsamling till Gaza.

Vi kräver:
Stoppa folkmordet i Gaza och attackerna på Västbanken.
Vi kräver omedelbart eldupphör och slut på ockupationen - för ett fritt Palestina!
En rättvis fred enligt internationell rätt, byggd på jämlikhet inte apartheid!

MUSIK POESI OCH TAL

Galastart 16.00. Mat och dryck serveras, insläpp 15.00.
Observera att barn under 13 år inte får vistas i lokalerna p.g.a. ljudnivå.

AUKTION och INSAMLING

En insamling samt en konstauktion hölls i samband med galan.

MEDVERKANDE

Nynningen

NYNNINGEN
NYNNINGEN bildades 1971 och återstartade i december 2016 på Pustervik i Göteborg av Tomas Forssell, Nikke Ström, Bernt Andersson och Bengan Blomgren. -Vi var sugna på att se om bandet skulle fungera efter alla dessa 36 år. Och det gjorde det!
Sedan omstarten har vi gjort cirka 200 konserter på klubbar, festivaler och olika scenprogram.
NYNNINGEN strävar efter att förnya den kännetecknande musikstil som bandet en gång blev omtalad för; en blandning av rockmusik, jazz och folkmusik och med texter på svenska som engagerar och kommenterar. På repertoaren finns texter av Vladimir Majakovskij, Kent Andersson och kompositioner av Tomas Forssell.
Vi var fyra medlemmar från tidigt sjuttiotal när vi återstartade 2016. Bandet har förändrats något under åren men dagens sättning står på samma musikaliska grund som alltid präglat Nynningens profil. Sedan några år samarbetar vi dessutom så ofta vi kan med sångerskan Matilda Magnusson.
Nynningen är: Tomas Forssell/sång, elgitarr, Nikke Ström / elbas, Thomas Jäderlund /saxofoner, sång, Mårten Magnefors /trummor och Johan Lindström/elgitarr, pedal steel.
Pressfoto och övrig info kan laddas ner på hemsidan: www.nynningen.se

Matilda Magnusson

MATILDA MAGNUSSON
Matilda Magnusson har sin grund i visan men drar sig inte för att genreöverskrida, gärna med inslag av country och blues. För henne är det viktigt att texten står i fokus och gärna har ett politiskt tema eller budskap. Hon sjunger tolkningar av andras sånger men även eget material. 2018 gav hon ut en skiva med tolkningar av Björn Afzelius sånger. Matilda uppträder oftast solo men ingår också när tillfälle ges i Nynningen sen några år tillbaka.

Johannes Anyuru

JOHANNES ANYURU Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Anyuru är författare. Han har bland annat belönats med Aftonbladets litteraturpris 2013 för ”En storm kom från paradiset” och Augustpriset 2017 för ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”. I december 2023 skrev Anyuru artikeln Gaza står nu bredvid Hanoi och Guernica. Gaza står nu bredvid Hanoi och Guernica

Kofia

KOFIA
George Totari har sedan 1970-talet skrivit, och tillsammans med en lång rad vänner och musikanter, framfört sånger på svenska och arabiska till stöd för det palestinska folket och andra kämpande folk i världen. Han har med gruppen Kofia gett otaliga konserter bl.a. i de nordiska länderna, och i Tyskland, Iran och Tunisien. Sångerna finns samlade på fyra skivor.

Haneenkören

HANINKÖREN


Haisam Shikaldaya

HAISAM SHIKALDAYA
Haisam Shikaldaya är musikalisk ledare och spelar Qanoun.


Henry Ascher

HENRY ASCHERFoto: Elliot Elliot / Astrid Lindgren Memorial Award

Henry Ascher är barnläkare och professor. Han tog initiativet till det första svensk-judiska uppropet till stöd för palestiniers rättigheter i samband med Israels krig i Libanon 1978. Han arbetade i palestinska flyktingläger i Libanon på 1980-talet och fängslades i Israel 2010 då han deltog i Ship to Gazas försök att bryta blockaden av Gaza. Han har skrivit och talat om Israel-Palestinakonflikten under många år och är medlem i JIPF, Judar för israelisk-palestinsk fred. Han har suttit i den internationella styrelsen för Frihetsteaterns stiftelse och skall introducera en kort film om teaterns arbete.


Marianne Persson

MARIANNE PERSSON
Marianne Persson, styrelsemedlem i Palestinagruppen i Göteborg (lokalorganisation i Palestinagrupperna i Sverige). Marianne kommer att berätta om Palestinagrupperna och dess arbete.


Houda

HOUDA EL-MACHHARAW
Houda El-Machharaw, född och uppvuxen i Shatila flyktingläger utanför Beirut. Har bott i Sverige de senaste 32 åren. Författare, skriver på arabiska. Jag har gett ut tre romaner och två nya under arbete. Jag har deltagit flera omgångar i Angered bokmässan, samt i Kairo bokmässan 2019 i samband med min andra roman release. Har skrivit texter i olika arabiska tidskrifter och elektroniska tidningar. Har också skrivit en textbok under namnet en flyktingdagbok, Brev till Yusra. Jag håller på att översätta den till svenska. I kultur kvällen den 17 mars kommer jag att läsa en text ur den.


Nora Amarin

NORA AMARIN
Nora Amarin är poet och kommunikatör. Sedan tidig ålder visste hon att det var skrivande och litteratur hon ville ägna sig åt. Hennes prosalyrik har toner av arbetarklass, tillhörighet och barndomsminnen. Just nu arbetar hon på en roman som skildrar gentrifiering i det nutida Göteborg. Nora har en kandidat i Litterär gestaltning från HDK-Valand och håller skrivarkurser för ABF. Nora läser dikten If I Must Die, av Refaat Alareer. Poeten skrev den före sin död i en flygattack av Israelisk militär den 27 december 2023.


Gert Gelotte

GERT GELOTTE
Journalist med ett långt förflutet på GP innan den blev mörkblå, socialliberal samhällsdebattör, medlem i Svenska Palestinakommittén, styrelsemedlem i Hope for Roman en organisation som ekonomiskt stöttar ett socialt projekt för fattiga romer i Rumänien. Mitt engagemang för Palestina började med en resa på Västbanken 2007.


Kristina Issa

KRISTINA ISSA
Med synthar, bombastiska trummor och en mäktig röst levererar Kristina berättelser om uppbrott, utanförskap och längtan till något nytt. Hösten 2021 släppte hon sitt tredje fullängdsalbum Where Do We Go? Kristina Issa har, förutom att skapa och släppa fantastiska poplåtar med sitt band, satt upp föreställningarna Arabic Spring och Queen Zenobia. Hon uppträtt på scener runt om i Europa och skrivit musik för teater, radio och film. Under 2021-2022 hade hon även en av huvudrollerna i Håkan Hellström-musikalen Kärlek skonar ingen, som sattes upp på GöteborgsOperan.


Dominika Alkhodari

DOMINIKA ALKHODARI
Dominika Maria Alkhodari was born in Poland to a Jazzmusician Father. When she was young her family very suddenly migrated to Germany, which left her with a sense of alienation and unbelonging: it ultimately determined her artistic path. Originally she studied Violin and Early European Music in Switzerland. While researching and building early instruments in Italy, she got in touch with Mediterranean music traditions and one day was gifted an Oud by her friends from Alexandria. The Oud proved to be a central pivotal force in her life, music and art and determined all, that followed. She now is in her last year of Masters at the Academy of Music and Drama, Gothenburg and studies Oud with Ahmad Al Khatib. Her compositions and visual-poetic programmes center questions of Identity, Uprootedness, Humanity, Suffering and Resilience. The Palestinian Cause serves as a strong compass in her life and creation. As a performing artist with a platform, she understands art and music as a service to the communities she performs in and as a responsibility to amplify the voice of the people. Her concerts led her through Germany, France, Italy, Switzerland, Jordan and others. The core intention of her work is to evoke empathy and a sense of connection in an alienating, fast changing world.


Zara Pegah Salahi

ZARA PEGAH SALAHI
Zara Pegah Salahi är poet, skribent och aktivist Hon läser poesi av Hiba Abu Nada som var romanförfattare, poet och pedagog. Hennes roman Oxygen is Not for the Dead vann the Sharjad Award for Arab Creativity 2017. Den dikt som Zara läser skrev Hiba Abu Nada den 10 oktober 2023. Hon blev dödad i sitt hem i södra Gaza under en israelisk raid den 20 oktober 2023. Hon var 32 år gammal.


Hanna Haag

HANNA HAAG Foto Tobias Walka
Hanna Haag är verksam som scenpoet, dramatiker, regissör och producent. Utöver det har hon närmare femton års erfarenhet av att arbeta pedagogiskt med så väl barn som unga vuxna i kreativt skrivande och skrivande för scenen.
Med språket som verktyg i in- och utvecklandet av relationen till oss själva, varandra och samhället har hon, solo och tillsammans med spoken word-kollektivet Det Nya Gardet (tidigare svenska mästare i poetry slam), turnerat landet runt och uppträtt på allt från de minsta bibliotek till festivaler, kulturpolitiska konferenser och teaterscener. Det har skrivits poesi på uppdrag av Skolverket, poesi i arbetet med psykisk (o)hälsa och inte minst den poesi som Hanna skriver allra helst - den om det som brinner. I världen, i människan och människor emellan. Spoken word-scenen är för Hanna en plats för reflektion, reaktion och revolution och hon brinner för att få fler unga människor att göra den platsen till sin.


Blue Fire Blues

BLUE FIRE BLUES
Blue Fire Blues Är ett bluesband som i över 20 år spelat på pubar och pizzerior i Göteborg med omnejd. Bandet består av Henrik Wartel trummor, som började sin karriär som uppmärksammad trumslagare med Eje Thelin i slutet av 70-talet. Nikke Ström bas, känd från bl.a. Nynningen och Totta Bluesband. Anders Granell sång och gitarr, skådespelare känd från Folkteatern. Tenorsaxofonisten Gunnar Lindgren som var med och startade Jazz Artdur som senare blev Nefertiti, där Lindgrensalen på Musikhögskolan vittnar om hans gärning som pedagog, han har också spelat med storheter som Miles Davis, Jimmie Hendrix, Bill Evans och många fler. Trombonisten och allkonstnären Håkan Strängberg spelar i ett antal band, på konst- utställningar, driver jazzklubb och skriver böcker. Sopransaxofonisten Mats Eklöf, välkänd i jazzkretsar bl.a. Göteborgs Saxofonkvartett. Bandet spelar låtar av Woody Guthry, Billie Holiday, Charlie Parker, John Lee Hooker m. fl. Bandets paroll är: ”Levande, befriande o självsvängande musik för kropp & själ” 💃🏼🕺🏼

Jonny Bjerhem Wiklund

JONNY BJERHEM WIKLUND
Jonny Bjerhem Wiklund är poet och skribent. Hen har tidigare studerat vid Angereds Författarskola och Skurups skrivarlinje, och studerar nu Litterär gestaltning vid HDK-Valand. Hen kommer att läsa en dikt av poeten Mosab Abu Toha. Hans diktsamling "Things You May Find Hidden in My Ear" publicerades år 2022, och vann the Palestine Book Award samma år. Han kidnappades av den israeliska militären i november 2023 för att sedan släppas, och befinner sig nu på flykt i Egypten.


Ellen

ELLEN & THE PEACE COLLECTIVE
Ellen är en eklektisk singer- songwriter med bred musikalisk bakgrund och många års musikutbildning bakom sig. Hon rör sig mellan stilar som pop, soul och jazz och ibland även inslag av rock och alternativa genres. Hon har samarbetat med en mängd olika musiker, och frontat allt ifrån hiphop fusion till melodic metal band och stått på scener i bland annat Sverige, Storbritannien, Italien och Indien. Ellen gör gärna versioner på covers med en egen tvist och skriver material både själv och tillsammans med andra och släppte sin debut EP: "for Sam" våren 2017. Sedan 2014 har Ellen kombinerat sitt samhällsengagemang med musiken och uppträder i många olika sammanhang för mänskliga rättigheter tillsammans med likasinnade musiker.

Yusra

KONFERENCIER Yusra Imsheiel
Yusra är engagerad i samhällsfrågor och ett rättvist samhälle sedan barnsben. Jobbar med social hållbarhet och innovation under dagarna. Hon har tidigare arrangerat Kulturkväll för Palestina i Stockholm. Yusra har en palestinsk bakgrund, där hälften av släkten bor kvar i Palestina.


Ulla

KONFERENCIER Ulla Berg Svedin
Ulla är frilansande skådespelerska. Hon är samhällsengagerad och politiskt aktiv inom V. Hon har ett stort fokus på frågor som rör kulturpolitik, mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet och driver podden Kulturförsvaret. Hon representerar Kulturvänstern.


Freedom theatre

THE FREEDOM THEATRE

Flyktinglägret i Jenin på Västbanken med sina mer än 20.000 invånare är ett av de områden i Palestina som har drabbats hårt av den israeliska ockupationen. The Freedom Theatre har här varit en kulturell samlingsplats ett aktivt kulturhus. Här får lägrets barn och ungdomar möjlighet till kreativt utlopp för sina känslor. Förutom teaterproduktioner ordnar man workshops, kurser i bild och foto, och sommarläger för barn. Teatern har en treårig utbildning där många ungdomar har utbildats till professionella skådespelare funnit egna former för motstånd genom konsten i enlighet med teaterns motto som är Resistance Through Art.

Teatern har sedan starten 2006 kontinuerligt utsatts för attacker och dess första ledare mördades 2011. De har fortsatt sin verksamhet med internationellt stöd. Mycket av det officiella stödet drogs dock in 2019, även från Sida. Sedan i somras har Jenin utsatts för många angrepp och är nu sedan 7 oktober under kontinuerlig attack. Den 13 december fördes teaterns chef Mustafa Sheeta och konstnärliga ledare Ahmed Tobasi bort. Tobasi släpptes efter misshandel men Mustafa är i israeliskt fängelse, dömd av militären utan rättegång till 6 månader som kan förlängas. Teaterns lokaler är devis förstörda men man fortsätter verksamheten genom att ordna workshops för lägrets barn och unga som är mycket traumatiserade.

Under stödgalan som Kulturvänstern och Jazzklubben Nefertiti arrangerar på klubben den 17 mars kl. 16.00 – ca 20.00 i samarbete med ABF Göteborg och Frihetsteaterns vänner kommer vi att bjuda på musik, poesi och tal. Ett av inslagen utgörs av en film direkt från Flyktinglägret i Jenin på Västbanken, där THE FREEDOM THEATRE ligger. Teaterns konstnärlige ledare Ahmed Tobasi visar runt i det krigshärjade området och berättar om teatern, dess betydelse och dess nuvarande situation. Ett upprop med vädjan om stöd för teatern läses också upp. Länk till uppropet.

FRIHETSTEATERNS VÄNNER
Frihetsteaterns vänner är en svensk stödförening för The Freedom Theatre i Jenin på ockuperade Västbanken, Palestina. Många av våra medlemmar har bidragit till teaterns verksamhet genom deltagande i produktioner, som pedagoger i den treåriga teaterutbildningen och genom att ordna turnéer och solidaritetsmanifestationer. Det finns stödföreningar i många länder och teatern är mycket beroende av internationellt stöd. Ett medlemskap kostar 200 kr per år (150 kr för pensionärer) som sätts in på plusgirokonto 30 73 58-2 eller via Swish 1231450642. Glöm inte att ange namn och mailadress!

Sidan uppdateras löpande