Kulturvanstern_logo
START OM OSS AKTUELLT TIDIGARE ARRANGEMANG KONTAKT PRESS

2023

Uppladdning upp inför 1:a Maj 2023. Musik, poesi, film, litteratur, bilder & kulturpolitik.
Söndag 30 april 18:30 - 22:00 Skeppet, Sjömanskyrkan, Stigbergstorget.

På scenen

Lina

LINA EKDAHL
Skriver poesi, och dramatik, är född 1964 och bor i Göteborg. Sin första diktsamling publicerade hon 1994. Hon har skrivit flera diktsamlingar, dramatik för barn och vuxna, en prisbelönt novell, musiktexter och en barnbok. Hon har också skrivit tidningskrönikor och gjort radiodokumentärer Hennes författarskap har belönats med flera priser. Lina Ekdahls dikter har ofta föranlett associationer till Sonja Åkesson eller Kristina Lugn. Ofta handlar dikterna om vem om hamnar i centrum, vem som har makten och hur mycket information får plats i ett såll. Hennes tonträff är unik, inte sällan med en absurd blick för visionerna och den så kallade sanningen. Kritiken är vass och längtan allvarlig. Våren 2022 kom hennes nionde diktsamling ”Du är inte full du är fylld”, som hon fick Gerard Bonniers lyrikpris för. Utdrag ur recension:
”Symboliken i Du är inte full du är fylld är slående. Man börjar tänka efter hur vi faktiskt blir matade med så mycket i vårt västerländska samhälle och skulle garanterat klara oss utan 90% av allt.”

Blue Fire

BLUE FIRE BLUES
Är ett bluesband som i över 20 år spelat regelbundet på olika pubar och pizzerior i Göteborg med omnejd. Bandet består av den eminente sångaren och skådespelaren Anders Granell, sång och gitarr, känd från Folkteatern där han gjort många uppmärksammade roller, han har även gestaltat Joe Hill på Riksteatern, spelat i den fria gruppen TUR-teatern och gjort roller på film och tv. Trummisen Henrik Wartel började sin karriär som uppmärksammad trumslagare med Eje Thelin i slutet av 70-talet. Han har ingått i många sammanhang inom jazz, blues, fri improvisation och folkmusik och arbetat med konstnärer, skådespelare, dansare och performanceartister. Elbasisten Owe Almgren, om vilken sagts:
”Lysande musik från en ensam elbas” OJ 2007.
”Almgren har nog få jämlikar på sitt instrument”.
”Owe Almgren – sedan åtskilliga år en profil i den göteborgska jazzen.” Tenorsaxofonisten Gunnar Lindgren, var tidigt engagerad i den legendariska jazzklubben Jazz Artdur, som skapades 1967 av Björn Rabe, Björn Stern och Ragnhild Stern. Senare byttes namnet till Nefertiti. Det kanske mest intressanta är Lindgrens möten med en rad av de stora musikerna, som Miles Davis, Jimi Hendrix, Keith Jarrett, John Coltrane, Bill Evans, Dexter Gordon, Stan Getz och många fler. Parallellt med sitt musicerande har Gunnar Lindgren varit en engagerad jazzpedagog, och uppmärksammades för detta 2006 med Göran Lagervalls Musikpris. Han har också undervisat i jazz, blues och rockhistoria vid Musikhögskolan i Göteborg, där Lindgrenssalen uppkallats efter honom som ett erkännande för hans betydelse för musikutbildningen i Göteborg. Trombonisten Håkan Strängberg spelar i ett antal band i Göteborg, på konserter, på gator och torg, på konstutställningar och på festivaler t.ex. med Art ensemble of Chicago-trummisen Don Moye. Han driver jazzklubb och skriver böcker. Bandet spelar låtar av Woody Guthry, Ledbelly, Billie Holiday, Charlie Parker, John Lee Hooker m. fl.

Gorki

GORKI GLASER MÛLLER
Är frilansande författare och regissör som jobbar med olika genrer inom film, alltid originalberättelser. Virtual Reality- konstnär med bakgrund som professionell skådespelare. Född i Santiago, Chile och kom till Sverige som 13-åring 1986. Debuterade med långfilmen En Gång om Året med Gunilla Röör. 2021 gjorde han dokumentären Children of The Enemy, som visats på ett antal filmfestivaler och tilldelades International Film Critics Prize for best Documentary vid 61st Krakow Film Festival för den. Han utforskar de möjligheterna inom narrativt XR, VR, MR, 360-video och volymetri. Gorki kommer att debutera med en teaterföreställning på Malmö Stadsteater 2024 och utvecklar en ny film om sökandet efter identitet i skuggan av diktaturen i Chile nu.

Kampen

KAMPEN
Är ett Folkpunkband från Göteborg som formades under senare delen av 2023. Vi laddar med Dragspel, Tvättbräda, Gitarr & Cajun och det som sammanförde oss är, nu när vi tänker på det, nog allt; RödSvart politik, engagemang, glädje & Stora Punkhjärtan. Kampen spelar likaväl på gatan som i parken, på manifestationen, klubben eller festivalen. Vi sjunger om klasskamp, rättvisa, feminism, hjärta & livet. Kampen debuterade på Spotify för en månad sedan med ”Molotov” & ”Jag har vart full överallt i Majorna”
Medlemmar:
Ida - Cajón
Hannah - Tvättbräda
Jonathan - Gitarr & Sång
Andreas - Dragspel & Sång
Mariela - Bas

Instagram: Kampengbg
Facebook: Kampen - Folkpunk Göteborg

Oliver

OLIVER CRUZ RANKOVIC
Jag är 30 år och kommer från Malmö. Jag arbetar som skolpsykolog i utbildningsområde Nordost i Göteborg, är också legitimerad lärare. Jag började skriva 2018 i samband med att jag, när jag inte mådde så bra, nästan dagligen skrev ner mina tankar i min telefon och en natt började jag skriva på rim. Det utvecklades till en hel dikt som jag sen läste för några vänner som gillade den och så bestämde jag mig för att tävla i Göteborgs Poetry Slam. Det gick bra och har tävlat där en del och även i SM - två gånger. Jag brukar uppträda på Göteborgs Poetry slam på Café Hängmattan i Musikens hus och på den öppna scenen på Folkteaterns Spoken Word-kvällar. Det händer också att jag blir inbjuden till andra evenemang. Jag inspireras av olika saker i mitt skrivande, men det handlar ofta om identitet, samhällskritik, orättvisor, kärlek, känslor och personer jag tycker om.

Tomas Forssell

TOMAS FORSSELL
”Jag växte upp med Beatles men blev ganska snart påverkad av experimenterande konst, Frank Zappa, Grateful Dead, avantgardistisk teater, fransk film och författare som Le Clézio, Bukowski och Majakovskij. Efter ett par år på teaterskolor och studier i Paris började jag arbeta med fria grupper i Göteborg: Teater FEM, NYNNINGEN m fl. Sedan blev det fem år i Norrbotten i slutet av sjuttiotalet och en lång period i Dalarna. På 70-talet var det musiken som ledde mig, på 80-talet var det teaterarbetet, på 90-talet var det barnkulturen. Häjkån Bäjkån och långa turnéer över landet, Barnradion som producent och programmakare, skivproduktioner med det egna bolaget och under 13 år som kursledare och lärare på Ölands Musikteaterskola. 2016 återstartades Nynningen och sedan dess har vi gjort hundratals konserter och släppt två nya skivor. Den senaste, Allting Börjar Klarna, släpptes i november 2020. Jag sitter nu och jobbar med ett nytt album med Nynningen 50 år. Med outgivet material från 1972 till 2022. Kommer att släppas på röd vinyl! till hösten med en 12 sidig booklet. Jag går nu igenom historien, både bandets och min egen, det har runnit mycket vatten under broarna vi har rest under alla år!”

Butiken

LÅNGFILMEN BUTIKEN
Gus Kaage från Film i Väst samtalar med filmens manusförfattare och regissör, Ami-Ro Sköld och producent Lovisa Charlier, Onoma Productions. Filmen är en kombination av dockanimation och live action. Butiken/The Store har producerats under 2021 med inspelning i Västra Götalandsregionen.
Utanför lågprisbutiken har en brokig skara hemlösa människor byggt ett tältläger. De lever på att dumpstra ur butikens container, och bemöts av alltmer aggressivt motstånd. Samtidigt slavar butikens anställda under hårdnande villkor från kedjans ledning. Mellanchefen Eleni slits mellan lojaliteten mot sina medarbetare och kraven på att piska dem mot högre effektivitet och vinstmarginal. Hennes vän Jackie blir gravid och tvingas dölja sin växande mage i rädsla för att förlora sitt jobb, samtidigt som kollegan Aadin kämpar för att skapa ljusglimtar i sina barns tillvaro, trots ständiga påtryckningar från kronofogden. Butiken berättar, genom en unik blandning av stop motion-animation och live action, om de relationer och konflikter som uppstår när människor pressas av ett profithungrigt system. Är det möjligt att trotsa de krafter som vill få oss att konkurrera om smulorna, och inse att vi i stället kan vara varandras enda allierade?

Vic Vem

VIC VEM
Förutom att vara en otrolig rappare så har Vic Vem länge engagerat sig både politiskt och inom samhället. Han har tidigare legat bakom initiativ som Mer Än Ord och startat upp skolor i poesi riktade till unga i Göteborg.
"– Jag brukar säga till ungdomarna ”prata med pappret, det kommer alltid lyssna men det kommer aldrig prata tillbaka till dig”. Du vet hur det är med människor, speciellt när man är ung, det hade varit så skönt att ha någon som bara lyssnade."
Vic Vem "Förlorad ungdom" på Spotify.

Sara Granér

SARA GRANÈR
"Sara Granérs kraftfulla bildspråk har en drastisk humor som träffar betraktaren mitt i solar plexus. Vi skrattar hejdlöst, men får oss också en tankeställare om samtidens fördomar och svarta hål.”
– Ur motiveringen till EWK-priset, 2010. Sara Granér (född 1980) debuterade 2008 med Det är bara lite AIDS. Sedan dess har man kunnat läsa hennes serier i tidningar som Galago, Aftonbladet, ETC och Dagens Nyheter. Hon har medverkat i utställningar i Rom och Tokyo och haft separatutställningar på bland annat Kulturhuset i Stockholm och Dunkers Kulturhus. På Galago förlag har hon bland annat släppt böckerna Med vänlig hälsning (2010), All I want for Christmas is planekonomi (2012), Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera (2015) och senast Allas lika mellangärde (2020). 2017 debuterade Sara Granér som poet med dikt- och bildverket Blixt från oklar himmel. Hon är idag en av landets mest välkända satiriker och konstnärer.
Foto: Julia Lindemalm

vitfeldtska

PÅ HVITFELDTSKA BODDE VI
Gus Kaage från Film i Väst presenterar filmen från EU-toppmötet i Göteborg 2001. Nils Petter Löfstedt har med sig sin kamera och en dröm om att bli fotograf. Han bor med sin vän på Hvitfeldtska gymnasiet som används som övernattning för tillresta men på morgonen spärrar polis av skolan. 10 timmar senare är dramat över och 459 personer grips. Gömt i en kastrull på skolgården ligger 15 rullar exponerad svartvit film. Nu, tjugo år senare söker Nils Petter upp några av de som fastnat på hans bilder. Det som fick namnet Göteborgskravallerna har satt djupa spår och flera av dem har inte pratat om det som hände. Förrän nu.